Vattkoppor härjar på dagis

Och nu har det drabbat vårt hem med.... Cornelia är full av de små vidriga prickarna och i dag kliar dom så min lilla plutta är lite medtagen idag.... Attans jäkla skit.


Information:

Sjukdomen orsakas av ett virus som kallas varicella zoster. Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som i de flesta fall drabbar barn. Den ger kliande hudutslag med blåsor. Sjukdomsförloppet är i regel godartat.

Hur får man vattkoppor?

Man smittas med varicella zoster-virus och det sker från person till person, dels i form av direkt kontakt med de bristande vattkoppsblåsorna och dels i form av luftburna droppar.

En person smittar från och med cirka 3 dagar innan utslagen bryter ut, tills samtliga blåsor har torkat in. Det tar cirka 10-20 dagar från det man smittats med vattkoppor tills sjukdomen bryter ut.


Vad är tecken på vattkoppor?

  • Utslag som i regel börjar på mage och rygg samt i ansiktet och som sedan kan spridas till hårbotten, armar och ben. Det kan också sprida sig till slemhinnor, särskilt i munnen och på könsorganen.
  • Utslagen kliar ofta.
  • Utslagen börjar som små röda prickar, som i loppet av några timmar utvecklar sig till blåsor. Efter 1-2 dagar ombildas en blåsa till skorpa.
  • Det kan bildas nya blåsor i 3-6 dagar.
  • Antalet blåsor är mycket olika från person till person.
  • Eventuellt feber.
  • Barn är ofta endast lite medtagna.
  • Vuxna är vanligtvis sjukare.
  • Fram till det att sjukdomen bryter ut kan den drabbade ha feber och vara slö.

Goda råd
  • Var uppmärksam på att personen smittar tills det finns skorpor på alla blåsorna och det ej kommer nya. Den sjuka skall således hållas hemma tils dess.
  • Undgå att klia i blåsorna på grund av risken för inflammation.
  • Var noga med personlig hygien.
  • Kalla omslag kan lindra klådan
  • Håll den sjuke sval då värme och svett kan utlösa klåda.

Hur ställer läkaren diagnosen?

Diagnos ställs utifrån sjukdomstecken.

Framtidsutsikt

Förloppet är normalt godartat. Sjukdomen varar i regel 7-10 dagar hos barn och längre tid hos vuxna. Likaledes får den vuxna oftare komplikationer än barn, men dessa är sällsynta

Om man en gång har haft vattkoppor har man blivit immun mot sjukdomen för resten av livet. Däremot kan man senare i livet drabbas av bältros. En person med bältros kan smitta en annan person så att denne får vattkoppor.

Vilka komplikationer kan uppstå?

  • Bakteriell inflammation i blåsorna.
  • Ögoninflammation eller lunginflammation.
  • I mycket sällsynta fall kan vattkoppor kompliceras med bland annat hjärninflammation (encephalit), hjärtmuskelinflammation (myocardit) eller Reyes syndrom.

Hur behandlas vattkoppor?

Behandlingen går huvudsakligen ut på att lindra symptomen. Klådan kan lindras såsom beskrivits under "Goda råd". Likaledes finns det olika former av läkemedel till utvärtes bruk som minskar klådan, bland annat zinkliniment (Zink-Calmitol, DAK) och lokalbedövande preparat som minskar klådan och lindrar i några timmar. Vid användning av lokalbedövande ämnen skall man dock uppmärksamma att det kan svida en liten stund.

Vid vattkoppornas utbrott kan det klia så våldsamt att barnens nattsömn störs i hög utsträckning. Då kan man eventuellt ge ett antihistamin som kan ha en sömngivande effekt . (Antihistaminer är medel som används mot allergiska sjukdomar, åksjuka och sömnlöshet.)

Vid allvarliga tillfällen av vattkoppor, det vill säga särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar, kan man behandla med ett läkemedel som heter Aciklovir. Detta fungerar specifikt mot viruset.


Kommentarer
Postat av: Sandra

Ja fy för vattenkoppor, jag har gått och väntat att mina ska få det, för det har gått på dagis men det var ett antal veckor sedan. Hoppas det är bra med er! Kram

2009-04-20 @ 19:31:46
URL: http://milda81.blogg.se/
Postat av: Jossan

Det verkar gå vattkoppor just nu runt om i stan, hört att det finns på andra dagis här i Smedby med. Hoppas hon blir bättra snart! Kram

2009-04-20 @ 19:50:44
URL: http://tiistla.blogg.se/
Postat av: Emma

Vattkoppor är såå trist att ha men såå skönt att va av med medan de är så pass små ;) Linus och Ludde hade det våren 2007 å de va som små prickiga korvar ;)



Krya på sig kram till er

2009-04-21 @ 15:26:32
URL: http://linusludde.blogg.se/
Postat av: mia

Åhhh de är nästan så jag ska bestämma träff med er så stina med blir smittad!! ;o) stackars er..... hoppas hon känner sig piggare snart!!



kram

2009-04-22 @ 18:05:30
URL: http://frusamuelsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback