Sjukskriven...

har jag varit några dagar nu... 
 
Tieze sjukdom tror jag det heter... på svenska blir det Bröstbensinflammation...
 
Förklaring från 1177.se:

Morbus Tietze eller Tietzes syndrom. Det är fina ord. Morbus betyder helt enkelt sjukdom och syndrom betyder samling av symtom. Tietze var den personen som beskrev tillståndet och därför fick ge namn åt det. Det kallas ibland också kostokondrit vilket betyder inflammation i revben och brosk. Det senare namnet säger mycket bra vad det är, en inflammation i leden där revbenet är fäst på bröstbenet.

Smärtorna sitter oftast intill bröstbenet, och kan vara intensiva när man vänder sig i sängen på natten, hostar, andas djupt eller lyfter föremål. Diagnosen ställs då läkaren gör en vanlig kroppsundersökning och grundas på just den typiska förekomsten av rörelse- och andningssmärta över ett eller flera revbensbrosk med samtidig tryckömhet.

Orsaken till åkomman känner man inte till. Vissa menar att ett slag eller kraftig stöt mot bröstkorgen, en virusinfektion eller en kraftig hosta kan vara orsaker. Tietzes syndrom är ofarligt och smärtorna avtar vanligen gradvis av sig själva inom ett halvt till ett år. Under tiden kan man lindra smärtorna genom att undvika de rörelser som förstärker smärtorna. Vissa tycker det hjälper att lägga kuddar under armarna på natten för att föra dem närmare bröstkorgen och på så vis avlasta revbenen. En varm eller kall duk över det ömma området kan också lindra.

Man kan också pröva inflammationsdämpande medicin varav de flesta är receptbelagda. Det du möjligen kan pröva, som är receptfritt, är Ipren. Den bästa behandlingen brukar vara att veta vad det är och att det är ofarligt. Det är inte ovanligt att många oroat sig för hjärtsjukdom före läkarbesöket.

 

 

Mindre roligt.... Men i dag fick jag nog o ringde vårdcentralen igen... Hon rekomenderade jourvårdcentralen Öst (i Hageby) för där finns rehab tydligen... Åke dit på dorp in o tog näst sista nummerlappen för dagens drop in och satte mig.

Fick träffa en bra sjukgymnast så nu är vi igång. Ska träna på vissa saker och ska tillbaka om en vecka...

 

 

Ta hand om er. Nu ska jag snart till älsklingen!! <3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback