Tack o lov...

För Google.se

Har i några dagar sedan upplevde vi att Cornelia är som förbytt. Känner inte igen henne alls. Gnäll, tjat, tårar, elak mot sin syster o uppkäftig.... Har inte vetat hur man ska hantera detta då man är tröttare än vanligt o skulle vilja kopiera sig så man kan finnas till 100% för alla barn. 

Fann detta; 

6-års krisen

· Krisen handlar om självförtroende och skuld.

· Orsaken till krisen är att barnet tror att "man borde klara sig själv" och att det är det som omgivningen förväntar sig. Barnet har börjat i förskolan och mycket krav ställs. Man ska vara tyst på lektionerna, sitta still... Men det är ju så svårt när man är liten och vill springa omkring och leka.

• Krisen ger uttryck i att barnet har ett starkt tvivel på den egna kapaciteten. Detta gör att sexåringen blir liten igen, så at barnet slipper bli stor.


Föräldrainsats
Ditt barn behöver bekräftelse och försäkran på att det är ok att tycka att det är jobbigt att börja i föskolan. Ge barnet massor med närhet och beröm mycket! Undvik kritik mer än vanligt.

Även här är det viktigt för barnet att de vardagliga rutinerna hålls när allt annat känns lite osäkert och jobbigt.

Under trotsåldrarna ska du ge ditt barn

· Närhet

· Lugn

· Rutiner

• Tillgänglighet


Tänk så här:

· Trotsbarn ska inte fatta för många beslut. De blir trygga om det är du som vuxen som bestämmer, och är säker på dig själv.

· Se till att valmöjligheterna blir begränsade.

· Låt barnet däremot fatta beslut som är enkla och stärker dess jag - till exempel blå eller röd tröja? Du måste inte alltid styra.

· Ge inte efter för trots av rädsla för att vara elak. Förklara lugnt och tydligt varför barnet inte kan bestämma. Var konsekvent, ge dig inte.

· Om barnet får ett raserianfall, krama det tills det lugnat sig (även om det ålar sig och försöker slå sig fri). Kroppskontakt är bra! Stå sedan på dig.

· Låt aldrig mat bli ett maktmedel! Många barn grundlägger ett matkrig i trotsåldern. Men vad du än gör kan du inte vinna den striden. Låt därför lugnet prägla dig. Var odramatisk. Visa att du inte antar utmaningen.

• Föräldrar - håll ihop! Alltid enad front gentemot barnet. Det skapar trygghet och minskar utrymmet för dubbla signaler. Samarbeta mera! 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Läs lite om att få syskon kanske......?

2014-05-03 @ 10:01:47
Postat av: anna

Blir inte cornelia 7 i år? Då känns väl 6års lite orelaterat??

Svar: Jo men hon är ju 6 år.
Vickiz

2014-05-03 @ 14:53:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback