libelle


Vecka 18

Kroppen: Nu är det vanligt med det rutinmässiga ultraljudet. Barnmorskan visar ofta hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet som förkortas BF. Att man väljer just den här tidpunkten för ultraljud beror på att foster är relativt lika i storlek under denna period, foster kan sedan växa i snabbare eller långsammare takt.

Fostret: Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

Utmanad

Ta fram mobilens adressbok och var ärlig nu!


- Har du pussat nummer 2?

Ehh ne, min kusin
- Vad har du för relation med nummer 20?

Hihi, vår elektriker som aldrig kommer

- När ska du träffa nummer 30?
Oj, varje dag skulle jag vilja träffa Daniels kusin Camilla, men hon bor i sthlm så det blir på tok för sällan, men snart hoppas jag på en helgutflykt till dom. Om inte annat så träffas vi i sommar på landet (OM niu undrar varför hon har plats 30 så har jag efternamnet före namnet *ler*

- Är nummer 18 söt?
Ja absolut... min älskling ju!!

- Vad var ditt första intryck av nummer 13?

Underbar tjej med fötterna på jorden. Min underbara fd kollega Camilla
- Gillar du nummer 14?
China restaurangen har mycket jag gillar

- Har du träffat nummer 3 den senaste månaden?
Nej, det är min farbror och senaste kalaset vi var på kunde dom inte närvara

- När ska du träffa nummer 25 nästa gång?
Snart hoppas jag... Emma fick nyss jobb på Netto och jobbar för fullt, men så snart hon kommit iordning med sitt nya jobb så lär vi ju ses!!

- Är du nära vän med nummer 23?
Absolut... Vår kära vän Emelie som vi lärde känna på BB när vi väntade flickorna

- Har du gått på bio med nummer 4?
Ehhh, tror inte de går då det är Babysimmets telenr.... =P

- Skulle du kunna gå ut med nummer 35?
Blääää.... min svärfar ju!!!! Usch...... Nä inte på en date men tillsammans med våra familjer så.... ?!

- Vad pratar du och nummer 5 oftast om?

Lite allt möjligt.... Becky som faktiskt också är gravid och väntar barn till 1 sept!!
- Skulle du kunna ge nummer 9 en kram?
Hihi... Beckys sambo Macke... Jo vi ge varann en kram när vi ses

- Vad har du och nummer 26 för relation?
Daniels än som jag lärde känns direkt när jag och Danne blev tillsammans. Nu för tiden ses vi dock på tok för sällan... men nu har dom ju flyttat hit till Klocket så i sommar blir det förhoppningsvis oftare. (goa Maria)

- Vad skulle du vilja göra med nummer 11?
Ehhh... boka en tid på BVC med vår sköterska?!
- Vad är det bästa med nummer 8?
Mysig grabb som vi träffar på basketen, förr va vi ofta på bowlingen där han jobbade då. (Erik)

- Brukar du och nummer 16 träffas?
Hm... jo 3 dagar i veckan träffar vi Cornelias dagis *ler*

Ja, så tokigt de kan bli.... Antar ni utmaningen så kopiera bara detta...


Kullerbytta ner från soffan

Å så hände det som jag anat sååå länge. Cornelia leker mer och mer vilt och i dag gjorde hon en rejäl kullerbytta ner från soffans kortsida, rakt över hennes boklåda samt en massa klossar och djur som hon lekt med minuterna innan.
Jag satt i telefon med mamma när jag hörde ett duns och sen ett skrik och tittar ner för kanten och ser Cornelia ligga där panikslagen. Vi har sagt till henne miljarder med gånger och självklart trillade hon ner nu...

Känner sig ju värdelös för att jag för en gångs skulle inte sa till henne, för allt gick så fort... hon satt ju liksom brevid mig och läste och vips så låg hon där.... Slängde på luren och rusade till henne och försökte få fram vart hon hade ont.

Hon tog sig för näsan men när jag rörde den skrek hon inte så den va ju inte bruten va min första tanke... hon la sig mot min axel och grät en stund till och när hon sen tittade upp blödde det från munnen!!! Panik!!!

Jag fick titta och det visade sig att hon slagit i tandköttet precis där den där snärpen sitter som sitter ihop med läpp och tandkött..... En himla fläskläpp fick hon med så nu sover hon gott och ser ut som hon nyss fått botox.... Stackars barn!!


Det är jobbigt att hålla sig lugn när man inte vet hur allvarligt det är, men jag lugnade snabbt ner mig och hon gjorde detsamma direkt efter....

Har ringt 1177 med och dubbelkollat så det inte är något man bör åka upp till akuten med men hon sa att det inte ska vara någon fara utan bara till å hålla henne under uppsikt de närmsta timmarna.

Ja, så kan man ju också göra på sin 21 månaders dag. Min älskade unge så tokig du e!!!

Vecka 17....

Tiden går så fort att jag knappt hinner med... känns som det är måndag och fredag hela tiden... Inte för att det gör något nu när man längtar efter våren, men det känns ju som att man vill hinna med lite med.


Har rensat lite i vårt jobbiga gästrum idag... måste ju ta tag i det så det blir ett gästrum igen.
Då vårt hus saknar ordentligt med förvaringsutrymme så har detta mer eller mindre blivit vårt förråd, men snart nog ska det ju bli bebis nr 2 rum..... Och det känns ju som måndag o fredag som sagt så det är ju lika bra att börja fixa lite nu när man kan.

Cornelia fick 39 graders feber igår och är därmed hemma från dagis idag.

Vet inte vad det berodde på, men idag är hon feberfri och go o glad....

Helgen sprang ju iväg som vanligt... I lördags styrde vi lite hemmavid och runt 18 hade Cornelia tröttnat sååå på att vara hemma så hon och jag tog en tripp till mormor o morfar och busade av oss innan melodifestivalen satte igång. Blev lugnt och mysigt hemma, Bara lilla familjen som satt i soffan med lite lördagsgodis... eller Cornelia dansade mest.

Så himla frän omrösning!! Trodde det var givet att topp 4 skulle vinna, men det blev ju chockartat när tittarnas röster lästes upp.... Tyckte iförsig att det va toppen eftersom dessa "vanliga" hitlåtar aldrig vinner i stora finalen, så varför inte chansa och skicka något annat än vad vi är vana med?! Vart slutade Charlotte Perellis låt förrå året liksom? 5:a från botten eller?!

I söndags vaknade hela familjen runt 7.30 då Cornelia ville läsa... Danne har blivit en hejare på Alfons så han läste i säkert 30 minuter så jag fick vila lite till. Sen tyckte jag att vi kunde åka en tripp till Ikea.... Mycket mysig ide och så fick de bli.
Säkert billigaste omgången någonsin, men himla mysig dag. En pall så Cornelia når handfatet själv samt några nya dricksglas kom vi hem med efter ca 5 timmar iväg....

Jag och Cornelia åkte sedan direkt och hämtade min mamma för en tripp upp till min mormor då vi båda hade namnsdag i torsdags då det var Viktoria dagen.
Fikade och Cornelia var på strålande humör och charmade alla tanter och all personal på Vrinnevihus.

Nä jag skulle släppa av min mamma blev överraskade av min pappa då han gjort lasagne och det kunde man ju liksom inte tacka nej till... Så in med unge och av med jackor och skor och så blev vi bjudna på kvällsmat... Fick med en god bit lasagne till Danne med så slapp vi helt att tänka på matbiten under kvällen.

En supermysig helg och måndagen blev kanon den med... Var på ÖF och hade trevligt med de andra barnen. Sångstunden är Cornelias favorit.... Jag la även in kläder i deras försäljningskapprum så nu får vi se om man tjänar en liten slant på det i stället för att skicka det till myrorna som jag gör med så mycket av mina kläder....

Nä, nu ska jag nog vila lite innan Cornelia ropar och meddelar att hon e vaken igen....

Ta hand om er!!

Vecka 17
Ökad svettning är vanligt hos mamman, vilket beror på ökad blodmängd. Många kvinnor blir även täppta i näsan. Behovet av att kissa ofta bör ha gått över vid det här laget.
Ditt barn är 11-12cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150g. Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.

Fredag redan...

veckorna bara springer i väg.... Cornelia och jag var med Alicia o Emelie på maxi idag... shit vad stort de blir... Ställde oss i garaget och jisses vad vilsen jag kände mig när jag kom upp med hissen!! De blir ju riktigt stort ju! Härligt att se hur stan förändras.

Shoppa lite, men mest mat och tack vare underbara unionen vågar man ju inte skämma bort sig den närmsta tiden... inte fått en krona sen jag blev arbetslös.... eller sen jag blev inskriven i ams ska jag väl säga eftersom jag var mammaledig under brasilien resan... Men i förrgår fick jag brev från unionen där dom bad om fler handlingar som dom verkar kalla mitt liv... Jag ska nu vänta in ett intyg från Försäkringskassan för att sedan skicka in en kopia till Unionen och sedan vänta några veckor till innan min första betalning.... Känns ju bara sååå underbart att vara arbetslös och till besvär för dom på Unionen...

Jag fattar att dom har mycket att göra i dagens läge när var och varannan människa blir uppsagd, men är det inte konstigt att när dom behöver nått från mig ska det gå jättefort, medans jag får vänta ett X antal veckor på att dom ska hjälpa mig?!

Men nu ville jag ju inte göra någon deppig utan bara önska en riktigt skön och trevlig helg!!!

Ikväll ska vi till Emelie, Isen och Alica tillsammans med Mia, Jocke och Stina. Blir alltid supertrevligt med detta gäng så det ska bli skoj.... Hoppas Cornelia busfrö sköter sig bara...

På måndag skulle det bli upp imot 10 grader så nu önskar jag våren välkommen och hoppas du stannar! 

Brasilien i bilder

        
På arlanda, trötta men glada och ivriga att komma iväg... Planet sov vi mest på *ler*
        
Första dagen tog vi det lugnt med solen...
        
  
Skönt på stranden
        
Vårt hotellrum. 2 balkonger med havsutsikt hade vi... vet inte varför jag inte fotade nått bara..
Filmade det nog bara tyvärr
        
Vätske och sovstund
        
Coolingarna på stranden
        
        
Lek på nyårafton dvs vår sista dag i Ponta Negra
        
Underbart vackert

        
        
  
Bilder från Nyårsafton

        
Pipa 090101
           
        
     
Blandat från Pipa

        
       
Daniels 30 årsdag i Ponta Negra

        
        
        
Sol o bad i underbara Brasil, Cornelia fick många nya vänner
        
Underbara Anabel har en bar i Tibau som ligger ca 5 km från Pipa, där var vi mycket förra gången då vårt hotell låg mittimot hennes bar.
        
        

        
Bad bad och åter bad... "Vår strand" i Tibau... lugnt, barnsäkert och otroligt vackert

Min favoritbild från resan
           
Mys och lek på stranden
     
Mys på rummet... Mitt i allt hittade Cornelia sin pappas vintermössa och ville promt ha den på sig... Tokfis
         
        
        
Sista dagen... vädret varierade rejält...
        
        
Det var det enda som saknades denna resa... de söta Silkesaporna som det var så gott om förra gången vi var i Brasilien... Sista eftermiddagen i Pipa kom dom till vårt hotell och min lycka var total... Cornelias med!
        
     
Sista kvällen i Brasilien.... för denna gång
        
På arlanda

Brasilienbilderna

är nu fixade och klara... kommer dock inte lägga ut dom här ikväll för snart börjar Grey's och det tar sån sjuk tid att lägga upp bilder här i bloggen. Men e ni nyfikna så finns dom på min Facebook nu :
http://www.facebook.com/photos.php?id=650752739#/album.php?aid=69687&id=650752739

Ha de bra så hörs vi

Helgen var bra

Cornelias hosta höll i sig lite, och hon hostade även i natt, men i dag va de dagis igen. Känner inte att jag kan ha henne hemma pga lite hosta när var och varannan unge är snorig och hostig. Hon älskar ju sitt dagis...

Vart rätt lugnt i helgen. I lördags firade min kusin Paulina sin 18 års dag! Grattis i efterskott säger vi.

Hon är för övrigt också gravid!!! Tycker jag e jättekul!! Hon är beräknad den 16 sept om jag inte minns fel.

Sen har jag fått ännu en underbar nyhet och det är att min andra kusin, Andreas som gifte sig i somras nu väntar sitt första barn med sin fru Alma!!! Stort grattis även till dom. Dom är beräknade till den 4 sept så det blir babyboom i min släkt under sensommaren *ler*

Jättekul att ha några att gå gravid med.... Känner ju inte många gravida denna gång, gjorde jag i försig inte sist med, så det gäller väl att hänga på Familjeliv.se och hitta några att umgås med. Sen har vi ju massa vänner så inte för den skull menar jag.


Sitter förresten och jobbar med bilder idag!!! Har äntligen fått ordning på vår andra dator och nu har vi även photoshop!!! Överlycklig e jag!!! Blir dock inte mycket gjort pga huvudvärk id så jag sitter faktiskt och ska skicka några bilder på framkallning Fuji hade extrapris nu så passa på!! 0,59 per bild!!! Kan väl inte bli bättre eller?
Eller, jag återkommer när jag sett mina bilder förresten!!

Brasilien bilderna lär ju med andra ord komma till min blogg nu i dagarna, så håll utkik nu!!

Ta hand om er och Trevlig tisdag!

Helg = Förkyld?

Cornelia hostade massor i går på dagis fick jag allt höra när jag hämtade henne... hade inte märkt nått av det tidigare och de tyckte dom va lustigt för så mycket som hon hostade borde hon hostat under natten med ??!! Okej....

I natt därimot hostade hon som bara den. Snart kommer stackars barn vara hes tror jag... jobbig hosta men utan slam så vad ska jag ge för de? Har ju slemlösande hostmedicin, men vad ger man mot bara jobbig torrhosta?
Varmt vatten med honung eller?

Jag vaknade med ont i halsen redan igår, men tänkte att det skulle gå över med lite frukost... de gjorde det mesta, men lite höll sig kvar och desvärre är det sämre idag.... försökte dricka lite te, men det blev så äckligt med honung i så jag ska göra en ny kopp med 2 sockerbitar i istället *ler*

Cornelia somnade 19.45 och det är tidigt för att vara hon. Hon brås på sin mor och trivs bäst vaken om kvällarna.. fattar inte hur hon orkar då hon bara sover 1-1½ timma per dag men är vaken mellan 7- 21
Men men... vill hon och orkar hon så funkar det väl. Jag somnar ju inte förrän runt 23 i allafall men lite mer egentid vore rätt skönt nu när magen växer.

Men i allafall, ungen vaknade ju några gånger pga  hostan i natt, men annars sov hon till 8 i morse. Gick upp myste och åt frukost och åkte hem till Cornelia's farmor och farfar Mats för att sjutsa dom till Norrköpings flygplats för dom åker till Thailand nu. Eller nu sitter dom på planet.

Vecka 15
Ditt förstorade hjärta har nu en 20 % högre kapacitet, allt för att klara syretillförseln till dig och barnet. Runt vecka 15 kan man utföra fostervattensprov för att upptäcka eventuella kromosomrubbningar, som Downs syndrom.

Ditt barn är 104-114mm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 50g. Barnets revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden. Huden börjar täckas av lanugohår, mycket fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Kroppsbehåringen följer mönstret på huden och bildar former som ser ut som fingeravtryck över hela kroppen.

Hörseln fortsätter att utvecklas och i mellanörat börjar ett antal mycket små ben att hårdna. Eftersom hjärnans hörselcentrum inte har bildats än, är barnet inte medvetet om alla ljud. Fostervattnet som finns runt barnet leder dock ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta din röst och dina hjärtslag. Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment. Fostrets längd mäts vanligen inklusive ben från vecka 15 av din barnmorska.

Vårt paradis....

Varför blir brasilien alltid omskrivet som ett dåligt ställe... Undrar hur mycket otäcka saker som händer i Thailand som man aldrig får höra om...

Det här dramat utspelade sig mittimot det hotell vi bodde på i Pipa, Brasilien... Typiskt

Detta är hämtat från aftonbladet.se:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4533534.ab



Svensk brandman blev rånmördad på Vinghotell

Skytte Sandgren, 59, vaknade av sambons skrik och reste sig ur soffan i sin bungalow.

Då small det.

Rånarna sköt genom myggnätet och träffade svensken i bröstet.

Några ögonblick senare dog han i armarna på sin livskamrat.

Halv fyra natten till lördag, lokal tid, sköts brandmannen Skytte Sandgren från Trelleborg till döds i charterparadiset Praia do Pipa i Brasilien - inför ögonen på sin 54-åriga sambo. Polisen misstänker att han föll offer för rånare som försökte göra inbrott i parets bungalow.

- Vi har några misstänkta men ingen gripen. Både civilpolisen och militärpolisen arbetar för fullt på fältet, säger polisagent Iramar på polisen i Pipa.

I fredags kväll var Skytte på besök hos några andra turister i bungalowen bredvid. De satt uppe sent, njöt av semestern och tog en whisky. 59-åringen gick tillbaka in till sig och hade somnat i soffan när hans sambo hörde hur någon försökte bryta sig in.

Genom sovrumsfönstret såg hon två beväpnade män. Och skrek.

Rusade dit

Skytte Sandgren vaknade och rusade dit. Han hade ingen chans när skottet brann av genom fönstrets myggnät. 59-åringen träffades av en kula i bröstet och sjönk ner på golvet där hans sambo redan kastat sig i skydd.

Förgäves försökte hon rädda hans liv:

- Min styvmor drog in honom på toaletten och slängde vatten i ansiktet på honom för att försöka få igång honom, säger Skyttes son Sebastian Sandgren.

Tog pulsen

- En som de lärt känna på resan hörde skottlossningen och kom springande och tog pulsen på min far. Då var han död. Enligt läkarna har han dött omgående.

Enligt vittnen slog gärningsmännen först ner den obeväpnade vakten i receptionen. Sedan försökte de tvinga till sig nycklar ur ett låst skåp. När receptionisten vägrade fortsatte de till närmsta bungalow.

Där inne fanns Daniella Elmersson, 19, från Stockholm som befinner sig i Brasilien som assistent till en handikappad ung kvinna. Hon hörde hur rånarna försökte ta sig in genom fönstret, låg knäpptyst och vågade knappt andas.

Då skrek receptionisten till inkräktarna att det fanns barn i huset. Det fick dem att ändra sig och gå mot Skyttes bungalow.

Hjärtskärande skrik

- Vi hörde ett skott och därefter ett skrik som var hjärtskärande. Då gick vi och låste dörren. Sedan hörde vi någon som sa att någon var skjuten, säger Daniella.

Skytte Sandgren och hans stora kärlek sedan många år kom till Brasilien i torsdags och skulle stanna i två veckor. Deras bungalow ligger på den 10 000 kvadratmeter stora anläggningen Porto do Sol, intill en av Brasiliens vackraste stränder. De reste med företaget Ving som efter det brutala mordet har evakuerat alla svenskar från anläggningen.

Vågade inte prata

- Vi beklagar djupt det som har hänt, nu får man göra allt som är möjligt för att hjälpa till i den här situationen, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Daniellas sällskap har valt att fortsätta sin semester, men berättar att stämningen på orten är mycket dämpad. Enligt henne fanns gärningsmännen troligen kvar på området när polisen kom dit. Hon är kritisk:

- Polisen gjorde ingenting, kollade inte igenom området. När allt hade lagt sig hörde vi hur några sprang därifrån. Gärningsmännen stod troligtvis kvar utanför vårt fönster. Men vi vågade inte ens prata där inne.

Andreas Victorzon
Erik Nises




Men i och med att tidningar och media gett Brasilien ett rykte om att vara "sämre" än de flesta andra ställen så är det för få svenskar som åker och vi har hört ryktesväg att researrangörerna ska ta bort Brasilien ur sortimentet. Detta stör mig för hur mycket marknadsföring ser man om Brasilien?!! Typ ingenting! Men turkiet, thailand och massa andra ställen ser man i vart och varannat reklaminslag på TV.... 

Brasilien är ändå vårt paradis!