Sammandragningar

Så jobbigt de e.... Överläkaren sa att den sista perioden av vår graviditet kommer att vara riktigt jobbig. De kommer att vara massa sammandragningar pga att jag är rätt liten o nätt o ungarna där inne väldigt livliga o stora för sin ålder. 

Nu har jag tagit värktabletter och bricanyl för att lugna ner allt så nu sitter jag i soffan o skakar o har hjärtklappning. Jätte skönt.... Inte.... 

Fakta om sammandragningar från 1177; 

Att få sammandragningar under graviditeten är vanligt. Ofta brukar man känna dem från och med mitten av graviditeten. Sammandragningar påverkar inte livmoderhalsen.

Under hela graviditeten drar livmodermuskeln ihop sig då och då. På så sätt "tränas" muskeln så att den kan ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossning. Sammandragningarna kan också vara viktiga för att förbättra blodgenomströmningen i moderkakan.

Det är olika från person till person hur mycket sammandragningar man har och hur man uppfattar dem. De flesta känner inte av sammandragningarna förrän under de sista graviditetsveckorna. Livmoderns muskel har då blivit starkare och större. En del kan känna av dem tidigare än så, vissa från graviditetsvecka 16. De som redan fött barn känner vanligen sammandragningar tidigare och starkare än de som väntar sitt första barn.

När graviditeten är fullgången övergår sammandragningarna gradvis under några timmar upp till ett dygn till förvärkarna som kommer innan förlossningsvärkar. Detta brukar kallas latensfasen. Eftersom livmoderhalsen samtidigt mjuknar kan den då börja vidgas. För några kvinnor kan förlossningsvärkarna börja direkt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback